14.3.2010

10+1 vinkkiä vauvan kanssa matkailuun

Lupasin jakaa helmikuun matkalla kertyneen vauvamatkailuviisauteni, joten here goes.

Ihan aluksi ilouutinen sinulle, joka pelkäät, että vauvan maailmaan saapumisen jälkeen olet tuomittu unohtamaan matkustamisen . Tadaa, vauvan kanssa voi kuin voikin matkustaa moneen paikkaan! Meillä oli hieno loma, vaikka tietysti reissaaminen oli erilaista kuin ennen vanhaan kaksistaan.

No niin, sitten niitä vinkkejä...

1) Preferoi suoria lentoja ja eturivin paikkoja. Lennon pituus ei niinkään ole ongelma, mutta hengailu vauvan kanssa lentokentillä jatkoyhteyksiä odottelemassa tuskin on ihan optimaalinen tapa käyttää lomapäiviä - etenkin, koska ruokkimiset ja vaipanvaihdot ja nukkumiset on huomattavasti helpompaa hoitaa koneessa eikä niiden toteutumista tarvitse odotella passintarkastusjonoissa, turvatarkastusjonoissa, boordausjonoissa ja ylipäätään jonoissa. Satsaa siis suoriin lentoihin, jos vaan mahdollista. Kannattaa myös ehdottomasti varata etukäteen ns. vauvakoripaikka, jos se on mahdollista. Vauvakori on aika pieni (pituus kai n. 70 c), mutta Igge nukkui siinä silti, kippuralla tai sitten jalat reunan yli roikkuen. Näillä paikoilla on myös normaalia enemmän lattiatilaa, ja Igge viihtyi pitkiä aikoja lattialla korissaan istuen ja leikkien. Eikä siitäkään ole haittaa, että jalkatilaan saa kaikenlaista lennon aikana tarvittavaa tavaraa helposti käsien ulottuville.

2) Ota mukaan joku kantoväline kentälle. Meillä oli mukana Manduca, ja se oli kyllä hyvä ratkaisu. Olisi saattanut hauis olla aika krampissa, jos olisi pitänyt rontata tuota pötkylää kainalossa kaikki ne jonotukset. Lisäksi meillä oli mukana matkarattaat (Gesslein Swift) ja en voi kuin suositella, ne oli tosi hyvät. Erityisesti se, että selkänojan saa laskettua alas, oli meille kullanarvoinen ominaisuus - Igge tykkäsi nukkua päikkärit rattaissa. Rattaat piti kuitenkin jättää sekä Suomessa että Thaimaassa muun matkatavaran kanssa jo lähtöselvityksessä, joten Manduca oli tarpeen.

3) Varaa tutti tai vesi-/maitopullo nousuihin ja laskuihin. Igge söi tuttia nousut ja laskut, eikä oikeastaan kiinnittänyt niihin mitään huomiota. Imettäminen olisi ollut ainakin meillä ihan mahdotonta turvavöissä, ja sitä paitsi lentoemäntä ohjeisti, että vauvan on hyvä olla kasvot eteenpäin, ettei mahdollisessa äkkijarrutustilanteessa pää heilahda sivulle.

4) Buukkaa hyvä hotelli. Me yritettiin aluksi käydä (muuten aivan tosi siistillä ja kauniilla Surin Beach -nimisellä!) rannalla, mutta se oli hankalaa. Rattaat ei kulje hiekalla, viileää paikkaa ei löydy mistään, vauvaa ei viitsi viedä mereen ja hiekkaa on joka paikassa. On paljon helpompaa ja stressittömämpää hilpaista aamulla siihen hotellin uima-altaalle, jossa baari toimii, ilmastoituun hotellihuoneeseen on lyhyt matka (Igge ei esim. oikein meinannut syödä kuumassa), vauvaa ja vanhempia voi vilvoitella altaassa (vauvauinti on muuten tässä hyvä pohja, siis se, että vauva on jo tottunut veteen), suihkut ja vessat ovat ihan vieressä ja muutenkin on siistiä ja mukavaa. Ei kannata turhaan tehdä asioista liian hankalia. Me myös tilattiin muutamana iltana ruoka huoneeseen ja syötiin siellä, koska välillä tuntui, että on ihan armeliasta antaa Igen leikkiä rauhassa omassa huoneessa eikä aina roudata lasta iltaisinkin mukanaan, etenkin jos oltiin jo päivällä oltu jossain.

5) Kuumaa ilmastoa ajatellen kannattaa opetella vedenjuontia jo kotona. Igge ei suostunut oikein juomaan vettä tuttipullosta, mutta latki sitä mielellään ihan tavallisesta vesipullosta, ja samaa olen kuullut myös monelta muulta.

6) Ota etukäteen selvää vauvanruokien ja -tarvikkeiden saatavuudesta. Phuketista sai kyllä oikeastaan kaikkea, paitsi ehkä näitä meidän puurojauheita. Vaippoja oli tarjolla tosi hyvin, samoin jauhemaisia äidinmaidonvastikkeita näytti olevan Tesco Lotuksessa pitkät rivit, jos sellaisia käyttää. Me otettiin varuilta mukaan muutama Tutteli-purkki, lähinnä siltä varalta, jos mulle olisi iskenyt joku kamala vatsatauti tms. Muuten kuumuus ja se, että Igge otti päivisin mieluummin maitohuikkaa kuin söi ruokaa, saivat aikaan sen, että pitkästä aikaa piti välillä pumpata pinkeää rintavarustusta tyhjemmäksi. Ota siis rintapumppu mukaan, jos imetät!

Meillä oli mukana omat purkkiruoat ja puurojauheet. Puuro ei oikein uponnut lämpimässä ilmastossa, vaan Igge söi mieluummin hedelmäsoseita. Niitä sai onneksi lisää jo mainitsemastani Tesco Lotuksesta. Valikoima ei ollut suurensuuri, mutta ainakin löytyi mango-omenasosetta, mansikkabanaanisosetta, omenakaurapuuroa, metsämarjahyytelöä ja näytti siellä olevan myös maissisosetta ja jotain muutakin vihannesruokaa. Reissussa Igen ruokavalio muuttui siten, että aamulla syötiin hedelmäsosetta tai hedelmiä (ja joinakin aamuina myös puuroa), päivällä hedelmäsosetta tai vauvajogurttia, illalliseksi purkkiruokaa (pääasiassa Semperin Pasta Bolognesea, jota saa muovipurkissa) ja myöhemmin illalla, kuten myös ruokailujen yhteydessä ja muutenkin päivän mittaan tarpeen mukaan ämmää.

Jos vauva syö maissinaksuja, ota ihmeessä niitä mukaan pakasterasiassa tai vastaavassa. Me ostettiin niillä monta kertaa ruokarauha - myös sillä kerralla, kun tutti jäi hotellille ja nukkumassa ollut Igge alkoi jostain syystä kitistä just, kun oli saatu ruoka nenän eteen. Maissinaksun imeskely rauhoitti lapsen takaisin unille.

7) Pakkaa mukaan vauvalle parasetamolia, suolaliuostippoja ja nenänniistin. Melkein kaikki tapaamamme vauvaperheet kertoivat, että pienellä oli ollut nuha reissussa - johtuisko sitten ilmastoinnista vai lentokoneilmasta vai mistä. Nenä-Friidasta oli apua, vaikka Igge kyllä protestoi käsittelyä niin äänekkäästi, että välillä pelkäsin jonkun soittavan respaan, että me varmaan sahataan vauvalta raajoja irti tylsällä veitsellä.

8) Ota aurinkosuojavaatteet ja -voiteet vauvalle jo Suomesta. Et halua käyttää aikaa niiden etsimiseen paikan päältä. Apteekista saa Eucerinin aurinkosuojaa, joka sopii jo yli puolivuotiaille. Sen kerroin on 25. Ilmeisesti jollain brändillä on olemassa myös vastaavaa viidenkympin kertoimella, mutta en sitten ehtinyt koskaan etsiä sitä ennen matkaa. UV-suojavaatteet olisivat varmasti olleet hyvät, mutta me käytettiin ihan lierihattua, uikkaria ja t-paitaa ja pidettiin Igge varjossa, ja hyvin pärjättiin.

9) Varaa mukaan leluja ja vauvan oma viltti tai pari. Molemmista on hyötyä niin lennoilla kuin paikan päällä.

10) Nauti, älä stressaa. Tehän olette lomalla! Lapsi ei välttämättä syö tai nuku samalla tavalla kuin Suomessa, mutta pääsette kaikki helpommalla, kun teette niin kuin homma parhaiten toimii. Meillä vuorokausirytmin muuttaminen vei molemmissa päissä pari yötä, joten aika vähällä päästiin. Ruokailun kanssa oltiin ensin vähän ihmeissään, mutta kun Igge oli iloinen ja tyytyväinen vähemmällä ruokamäärällä (ja enemmällä maidolla) kuin kotona, niin ei sitten jaksettu ottaa siitäkään suurta stressiä. Kotona palattiin taas normaaliin päiväjärjestykseen eikä Igge pistänyt ollenkaan hanttiin.

+1) Käsidesiä ja vauvojen puhdistuspyyhkeitä kannattaa pitää mukana koko ajan! Niillä voi putsata rinnat aurinkovoiteesta, desinfioida maahan pudonneen tutin ja muutenkin edes yrittää huolehtia hygieniasta, vaikka ei siinäkään tietysti kannata hysteeriseksi ryhtyä.

Kaiken kaikkiaan Thaimaan valloituksemme oli oikein onnistunut. Millekään reppureissulle en vauvan kanssa lähtisi (ja tuskinpa enää tekisin sitä muutenkaan, sen verran mukavuudenhaluinen musta on tullut...), mutta hyvin suunnitellulle matkalle olisin valmis uudestaan vaikka heti. Minusta vaikutti myös, että Igge nautti reissusta ja kaikista uusista elämyksistä, ja se on tietysti tärkeintä.

Thaimaa on erittäin lapsiystävällinen kohde, sillä paikalliset ovat ihan aidosti hyvin lapsirakasta porukkaa. Lapsille riittää hymyjä ja huomiota, ja he ovat hyvin tervetulleita esimerkiksi ravintoloihin. Myös joustavuutta löytyy, esimerkiksi kotimatkalle lähtiessä lentokentällä oli (kuulemma tavallisesta poiketen) aivan uskomattomat jonot turvatarkastukseen ja sitten passintarkastukseen, ja näytti siltä, että emme ehdi juuri muuta kuin juosta portille, jos jäämme jonoon seisomaan. Kanssamatkustajien ja omia hermojani ajatellen päätin kuitenkin, että Igen on saatava ruokaa ennen koneeseen siirtymistä, joten kävelin suoraan jonojen ohi thaidiplomaattien tiskille ja selitin tilanteen. Ymmärrystä löytyi ja päästiin koko perhe jonottamatta läpi passintarkastuksesta.

Kivaa reissussa oli myös se, että uusia tuttavuuksia syntyi ihan huomaamatta, kun Igen ansiosta tuli bondattua muiden lapsiperheiden kanssa. Oli tosi kiinnostavaa jutella eri maalaisten äitien kanssa ja vertailla eri maiden tapoja ja suosituksia. Etenkin suomalainen äitiysloma- ja hoitovapaasysteemi sai kovasti positiivista huomiota, mikä oli tietysti allekirjoittaneellekin ihan hyvä muistutus siitä, että monessa muussa maassa Igge olisi joutunut jonkun muun hoitoon jo aika päiviä sitten. Hurja ajatus kyllä, että olisin saattanut olla töissä jo viisi-kuusi kuukautta - minusta kun tuntuu, että töihinpaluu olisi vielä nytkin liian aikaista, vaikka varsinainen äitiysloma (tai no, vanhempainvapaa) on ihan loppusuoralla!

Summa summarum, vauvan kanssa oli loppujen lopuksi aika vaivatonta matkustaa. Voisin kuvitella, että pitkät lennot ovat paljon hankalampia jonkun liikkuvaisen, uhmaikäisen taaperon kanssa. Tämän kokemuksen perusteella olen joka tapauksessa varma siitä, että me reissataan myös tulevaisuudessa - ja siitä olen iloinen, sillä matkustaminen on yksi rakkaimpia harrastuksiani. On ihanaa saada näyttää myös Igelle tätä ihmeellistä maailmaa!

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä!! kesällä tämäkin porukka suuntaa etelän lämpöön :)

    VastaaPoista
  2. ihanaa! :) mulla kans jo vähän kutkuttaa alkaa suunnitella kesäreissua, mutta täytyy ensin odotella, että miehen työasiat järjestyisivät.
    jos tulee jotain sitten lähempänäkin mieleen, niin kysy ihmeessä!

    VastaaPoista